Hırvatistan’ın Schengen Bölgesi’ne katılmasının onaylanması, Bulgaristan ve Romanya’nın katılmasının reddi
Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı, Avrupa’nınkimlik kontrolü olmadan seyahat etmek Schengen bölgesiülkeler kümesi AB üyesi Hırvatistankatılması için yeşil ışık yakıldığını açıkladı.
Karar, AB içişleri bakanları Brüksel’detoplantıda alınmıştır.
AB Dönem Lideri sıfatıyla Çek Cumhuriyetiyaptığı açıklamada, “Schengen Bölgesi 10 yılı aşkın bir süredir ilk kez büyüyor. Bakanlar, 1 Ocak 2023 prestijiyle Hırvatistan’ın üyeliğini onaylıyor!”söylendi.
👮 #JHA Home Affairs | 👏👏👏 The #Schengen area is growing for the first time in more than a decade thanks to #EU2022CZ. Ministers approved #Croatia's membership as of 1 January 2023! pic.twitter.com/glm3AsW6ev
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) December 8, 2022
Avusturya’da iki ülke yakalandı
AB üyeleri Bulgaristan ve Romanya Şu an için Schengen’e girişi reddedildi. Özellikle Avusturya, yasadışı göç endişelerini gerekçe göstererek, Bulgaristan ve Romanya’nın katılımına itiraz etti.
‘Schengen’e tam üye olmayı hak ediyorsunuz’
Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, “Romanya ve Bulgaristan’ın katılımı söz konusu olduğunda birlik değiliz ki bu bizi çok zayıf kılıyor ve bu beni üzüyor”söz konusu.
The veto in the Council to block Bulgaria and Romania’s entry into Schengen is unfair, unwarranted and unsustainable. Bulgaria and Romania did the work, meet the requirements and deserve Schengen membership.
With decisions like this, you can make or break European unity. pic.twitter.com/S4aAiAgN8h
— S&D Group (@TheProgressives) December 8, 2022
“Schengen’in tam üyesi olmayı hak ediyorsunuz, Schengen Bölgesi’nde serbest dolaşıma erişimi hak ediyorsunuz”Johansson, ikilinin neredeyse tüm mevcut bakanlardan güçlü destek aldığını söyledi. Avusturyavetosunun sinyalini verdi.
400 milyon Avrupa vatandaşı için serbest dolaşım
26 ülkeden (22 AB üye ülkesi artı İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) oluşan Schengen Bölgesi, 400 milyondan fazla Avrupa vatandaşına ve işletmeye serbest dolaşım sağlar yaklaşık 1,7 milyon insan bir Schengen ülkesinde yaşıyor ve başka bir ülkede çalışıyor; Her gün yaklaşık 3,5 milyon insan kimliğini göstermeye gerek duymadan bir iç sınırı geçiyor.
Mafya ve yasa dışı göçmenlik engeli
2007’de AB üyesi olan Bulgaristan ve Romanya ile 2013’te AB üyesi olan Hırvatistan’ın Schengen’e tam katılımı için ortaklarının oybirliğiyle desteği gerekiyor. Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e kabulüne yönelik itirazlar son dakikaya kadar devam etti.
AB’ye en son üye olan bu üç ülke, Schengen kural kitabına kısmen uysa da, iç sınır kontrollerini henüz kaldırmadı. Schengen’e katılımları yılan meseline dönerse, organize suç, yasa dışı göç ve diğer güvenlik sorunlarıyayılma potansiyeline ilişkin endişeler nedeniyle.
Komisyon ve Parlamentodan destek
Geçen ay AB’nin yürütme organı, Avrupa Komisyonuüç ülkenin Schengen üyeliği için teknik kriterleri karşıladığına karar verdi ve Avrupa Parlementosuayrıca Schengen üyeliği lehine oy kullandı.
Avusturya, Macaristan, İsveç ve Hollanda’dan başvuru
Hırvatistan, AB ortaklarından önemli bir muhalefet almadı. Ancak, artan sayıda insan Balkanlarsınırlarını izinsiz geçmek, Avusturya, Bulgaristan ve Romanya’ya karşı veto kartını gösterdi.
Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard KarnerBu yıl 100 binden fazla kişinin izinsiz olarak Avusturya’ya girdiğini belirten , Viyana’nın Schengen Bölgesi’nin genişletilmesine şiddetle karşı çıktığını yineledi. Macaristan, İsveç ve Hollanda’danmırıltılar yükseldi.